Skal man vælge karriere med hjertet eller pengepungen?

Næsten halvdelen af de unge prioriterer lønnen højt, når de skal vælge karriere, det viser en rapport udarbejdet for Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Af Sofie Nørgaard-Larsen, 57827@dmjx.dk

Du sidder midt mellem studentergilder og festivaler. En rød studenterhue på hovedet og humøret er højt. Du ved nok allerede at den står på sabbatår nu, men hvad skal du bagefter? 

For fire ud af ti unge bliver lønnen prioriteret højt, når man skal vælge karriere, det viser en rapport udarbejdet af Analyse og Tal for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det er især unge på lange videregående uddannelser, der prioriterer lønnen. 

”Helt sikkert,” siger jurastuderende Cecilie Petersen, da at vi spørger hende, om udsigten til en høj løn har haft indflydelse på hendes karrierevalg.

”Med det jeg gerne ville, kunne jeg jo i princippet lige så godt have taget en uddannelse som socialrådgiver,” tilføjer hun.

Chefkonsulent ved tænketanken EVA, Bella Marckmann, fortæller at man tydeligt kan se hvordan unges tanker om forholdene i forskellige professioner har indflydelse på deres karrierevalg.

”Hvis de unge får et billede af, et område er uforholdsmæssigt dårligt lønnet, i forhold til det ansvar der ligger i det, og de arbejdsvilkår der er, kan det få dem til at vælge det fra,” siger hun.

Mangel på arbejdskraft

De seneste par års debat om lønforhøjelse og mangel på pædagoger er måske et meget godt billede på dette.Fagforeningen for pædagoger, BUPL, betegner det som ”gift for rekrutteringen”, at pædagoger tjener cirka 4.000 kroner om måneden mindre end andre faglærte på sammen niveau.

En analyse fra DAMVAD viser at om fem år, i 2030, vil Danmark mangle 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. Rapporten fra Analyse og Tal viser også, at det netop ikke er unge på vej mod et job i velfærdsprofessionen, der prioriterer lønnen. 30 procent svarer her, at høj løn er blandt det vigtigste for dem mod 46 procent på lange videregående uddannelser.

Anusha Hussain, der læser til socialrådgiver, fortæller da også, at det ikke er lønnen, der har haft indflydelse på hendes karrierevalg.

”Så havde jeg nok taget en anden uddannelse, fordi det er ikke det, der betaler bedst i hvert fald,” siger hun.

For Anusha Hussain har det i højere grad været hendes interesser og formålet med uddannelsen, der har draget hende. 

”Jeg ville gerne hjælpe udsatte grupper af mennesker. Så undersøgte jeg forskellige uddannelser, og så tænkte jeg okay socialrådgivere, det er nok dem, der primært har fokus på de svageste i vores samfund,” siger hun.

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og underdirektør hos CEPOS, fortæller at, det er rigtig fint, at man vælger job ud fra, hvad der interesserer en, men at det også er godt, hvis man tænker på lønnen, da at det er et udtryk for, hvad vi har brug for i samfundet. 

Af den grund er CEPOS også fortaler for en fri løndannelse på det offentlige arbejdsmarked. 

”Det er en af årsagerne til, at vi hellere så en fri løndannelse også på det offentlige arbejdsmarked, som man har på det private. Netop så lønningerne kan tilpasse sig den efterspørgsel der er,” siger Mia Amalie Holstein.

Så når du sidder der, under nattehimlen i en plastikhavestol med en lidt for høj promille og filosoferer over livets videre gang med resten af dine kammerater, hvad er det så, der drager dig?

[3.351 tegn]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *